Koronavirusepidemia on keskeyttänyt juniorijalkapallon Suomessa. Kysymyksiä on vielä enemmän kuin vastauksia.
Joukkuetoiminnan pysähtyminen mahdollistaa pohdinnan, reflektoinnin: Miksi jalkapalloseura on meille tärkeä? Miten seura näkyy arjessamme? Miten seurakulttuuria voisi vahvistaa vielä entisestään?
Olen koonnut Suunnanmuutos-jalkapalloblogiin listan toimenpiteistä, kuinka suomalaisissa seuroissa on vahvistettu seurakulttuuria. Kun seuratoiminta taas jonain päivänä jatkuu normaalisti, toivon, että seurakulttuuri saa vielä vahvempaa jalansijaa suomalaisissa seuroissa.
1. Juniorijoukkueiden kotiottelut näkyvästi esille seuran nettisivuille
Seuraihmiset löytävät helposti yhdestä paikasta kaikki seuran juniorijoukkueita koskevat ottelut ja niiden ajankohdat. Koottu listaus otteluista mahdollistaa sen, että seuratoimijat löytävät helpommin eri ikäluokkien peleihin.
Esimerkki: Rauman Pallo-Iirot

Pallo-Iirojen junioreiden ottelut seuran Internet-sivuilla. Kuvakaappaus Pallo-Iirojen sivuilta.
2. Aikuisjoukkueen pelaajat vierailulla juniorijoukkueiden peleissä
Junioreita kannustetaan käymään edustusjoukkueen peleissä, mutta entäs toisin päin? Kuinka usein edustusjoukkueen pelaajat vierailevat junioreiden tapahtumissa? Yhteiset hetket ovat osoitus siitä, kuinka seura yhdistää eri-ikäiset pelaajat ja toimijat.
Esimerkki: FC Hongan edustusjoukkueen pelaajat junioreiden Helsinki Cupissa 2018
3. Opas joukkueenjohtajille seuran toimintatavoista
Seuran tärkeiden vapaaehtoisten sparraaminen on olennainen osa seurakulttuuria. KuPS on laatinut ”Joukkueenjohtajan käsikirja” -oppaan, jonka tarkoituksena on kertoa tarkemmin seuran yhteisistä toimintatavoista. Tunnistettavat toimintatavat vahvistavat usein sitoutumista. Opas löytyy täältä.
Esimerkki: KuPS

Kuvakaappaus KuPS:n dokumentista.
4. Kuvat seuran kasvateista junioreiden harjoitushallissa
”Kuka on seuraava?” Lappeenrannan PEPO:n harjoitushallissa on kunniataulu niistä seuran kasvateista, jotka ovat ponnistaneet maajoukkuepaitaan. Kenestä esimerkiksi Mikko Kuningas ja Eveliina Summanen saavat seuraa? Seura ei ole kasvoton koneisto.
Esimerkki: PEPO
5. Yhteiset tapahtumat seuran aikuis- ja junioripelaajille
Seura on yhteisö, joka kokoaa jäsenet yhteen. Yhteiset tapahtumat ovat erinomaisia tilaisuuksia tutustua muihin seuraihmisiin sekä kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yhteisöllisyyden arvo on suuri.
Esimerkki: HJK

HJK:n yhteinen tapahtuma aikuis- ja junioripelaajille. Kuva: Jussi Eskola.
6. Seurasta maailmalle ponnistaneet ammattilaiset junioreiden kesäleireillä
Esikuvissa piilee suuri merkitys. Ruohonjuuritason seurojen on tärkeää viestiä, että juuri kyseisestä ympäristöstä voi ponnistaa kohtia unelmia. Löydätkö PK-35:n leirikuvasta seurassa lapsuusvuodet viettäneen Huuhkajat-pelaaja Joel Pohjanpalon?
Esimerkki: PK-35

Joel Pohjanpalo PK-35:n junioreiden kesäleirillä. Kuva: PK-35.
7. Tärkeiden vapaaehtoisten ja seuratyöntekijöiden esittely
Ihmiset ovat seuran tärkein voimavara. Omien työntekijöiden ja tärkeää työtä tekevien vapaaehtoisten esittely on erinomainen tapa osoittaa ylpeyttä näistä tärkeistä arjen toimijoista. Kuinka moni seura esittelee yhteisössä toimivia ihmisiä?
Esimerkki: Ilves

Kuvakaappaus Ilveksen Internet-sivuilta.
8. Seuran kasvatit kertomassa omasta urapolustaan nykyjunioreille
Tarinat voivat opettaa, luoda merkitystä ja sytyttää kipinän. Käpylän Pallossa lapsena pelannut Onni Valakari on vieraillut talvisin KäPan junioreiden treeneissä ja kertonut omasta matkastaan ja valinnoistaan jalkapallon parissa.
Esimerkki: KäPa

Onni Valakari puhumassa KäPan junioreille. Kuva: Marko Honkanen.
9. Seuran värit ja logo näkyvästi esillä harjoituspaikoissa
Mikä on ensimmäinen asia, johon katse kiinnittyy VJS:n Aktia Areenalla? Seuran värit ja logo! Aktia Areenalla ei jää epäselväksi, minkä seuran kodissa ollaan. Osa identiteettiä on myös ulkoisesti havaittavat seikat.
Esimerkki: VJS
Punainen ja keltainen näkyvät kaikkialla VJS:n Aktia Areenalla. Kuva: VJS.
10. Uutiset seuran kasvattien kuulumisista
Ylpeys omasta juniorityöstä on keskeinen osa seurakulttuuria. Harva vanhempi, junioreista puhumattakaan, tietää seuran historiasta, jollei tätä historiaa avata. Yksi keino lisätä tietoisuutta on uutiset seuran kasvattien edesottamuksista. Mitä esimerkiksi kuuluu niille pelaajille, jotka olivat seurassa 15 vuotta sitten?
Esimerkki: Turun Nappulaliiga

Uutinen Kaan Kairisen siirrosta Tanskaan. Kuvakaappaus TuNL:n Internet-sivuilta.
11. Perusteellinen historiaosio seuran nettisivuilla
”Mistä olemme tulleet? Mikä on seuramme tarina? Mitä vaiheita seuramme historiassa on ollut?” JJK:n nettisivut antavat vastaksen näihin kysymyksiin. Hieno ja kattava historiaosio kiinnittää nykyhetken ja historian yhteen. Jokaisella seuralla on jonkinlaiset juuret.
Esimerkki: JJK

Kuvakaappaus JJK:n nettisivujen historiaosiosta. Kuva: JJK.
12. Edustusjoukkueen pelaajat jakamassa palkintoja ja nimikirjoituksia junioritapahtumissa
Mikä olisikaan hienompaa kuin saada palkinto saman seuran edustusjoukkueen ammattilaispelaajilta? Seurakulttuurin kannalta on tärkeää, että aikuispelaajat ovat säännöllinen osa junioreiden arkea. Pienikin ele, kuten nimikirjoituksen antaminen, voi jättää tärkeän jäljen.
Esimerkki: SJK
13. Junioreille jaettavien palkintojen nimeäminen seuralegendojen mukaan
Olavi Kuikka -palkinto, Jorma Ruokonen -palkinto, ja niin edelleen. Kaarinan Pojat jakaa junioripelaajille ja -joukkueille vuosittain tunnustuksia, jotka on nimetty seuran legendojen, mm. entisten pelaajien, mukaan. Tämä on nerokas tapa tuoda seuran historiaa osaksi nykypäivää.
Esimerkki: KaaPo

Poimintoja palkinnoista, jotka on nimetty seuralegendojen mukaan. Kuvakaappaus KaaPon nettisivuilta.
14. Koko seuran yhteiset päättäjäiset
Seuran yhteiset päättäjäiset ovat tärkeitä tapahtumia, jotka kokoavat eri rooleissa toimivat lapset ja aikuiset yhteen. Päättäjäisissä syntyy kohtaamisia, jotka luovat merkitystä ja nostavat esiin seuran tärkeitä ihmisiä. Tunnustusten antaminen sitoutuneille toimijoille, ahkerille harjoittelijoille ja hyvää työtä tekeville valmentajille on olennainen osa kulttuuria.
Esimerkki: LePa

Leppävaaran Pallon kauden päättäjäiset. Kuva: LePan Twitter-tili.
15. Hall of Fame -kunniagalleria entisistä pelaajista
Pargas IF on koonnut seuran nettisivuille listan pelaajista, jotka ovat edustaneet PIF:iä ja pelanneet myöhemmin Veikkausliigassa. Seura kertoo, milloin pelaaja on pelannut PIF:ssä ja kuinka ura on jatkunut sen jälkeen. Pienet arjen ratkaisut kertovat paljon.
Esimerkki: PIF

Jonatan Johansson ja kumppanit. Kuvakaappaus PIF:n nettisivuilta.
16. Pienet siellä missä isotkin – Juniorit edustusjoukkueen kotikentällä
Seurakulttuurin kannalta on arvokasta, jos seuran pienimmät juniorit pääsevät pelaamaan samalla areenalla kuin naisten ja miesten edustusjoukkueet. Tämä on, jälleen kerran, yksi asia, joka luo merkitystä ja mahdollistaa sosiaalistumisen yhteisöön. Yksi seura, yksi koti.
Esimerkki: HJK
HJK ja Ilves vastakkain 10-vuotiaden Miniliigassa. Kuva: Erkko Meri.
17. Tiedotus myös valmentajasiirroista – Aito ylpeys omasta työstä
Harva seura uutisoi valmentajien siirroista. Rauman Pallo-Iirot erottui positiivisesti, kun se uutisoi vuonna 2017 seuran valmentajan Aleksi Lallin siirrosta HJK:hon. Pallo-Iirot teki kattavan tiedotteen sekä videohaastattelun. Pallo-Iirojen tiedotteessa oli kaikki olennainen: ylpeys omasta työstä, kunnioitus valmentajaa kohtaan sekä muistutus työn jatkumisesta.
Esimerkki: Pallo-Iirot
18. Seuran kasvattien pelipaidat esillä seuran harjoitustiloissa
Mitä pelaajat näkevät joka päivä, kun he kävelevät pukukopista harjoituksiin? Millaista merkitystä ympäristö luo? Ehkä jossain pelaajassa voi syttyä jopa unelma: ”Haluan oman paitani joskus tuolle seinälle.”
Esimerkki: KäPa
Kahden eri aikaukauden pelaajan, Simo Valakarin ja Noah Nurmen, pelipaidat esillä KäPan Kumpulan harjoituskeskuksessa. Kuva: Erkko Meri.
19. Seuran arvot näkyvästi esillä pukukoppikäytävällä
Arvot eivät siirry pukukoppikäytävän seiniltä suoraan kentille, mutta niiden esille tuominen, näkyväksi tekeminen, ainakin mahdollistaa kulttuurin kehittymisen. Kun arvot näkyvät kirjattuina joka päivä ja muistuttavat siitä, mikä on tärkeää, yhteinen päämäärä pysyy toimijoiden mielessä.
Esimerkki: EPS
EPS:n arvot kirjattuna yhteisiin tiloihin. Kuva: Pauli Forma.
20. Pelaajat ja valmentajat kouluvierailuilla jakamassa jalkapallon ilosanomaa
Jalkapalloseurat ovat merkittäviä yhteiskunnallisia toimijoita. FC Interin pelaajat ja valmentajat ovat tehneet kouluvierailuita Turun alueella. Seuran toimijat ovat muun muassa jakaneet lapsille heijastimia ja kertoneet tarkemmin jalkapallosta. Esikuvat ovat tärkeitä.
Esimerkki: FC Inter

FC Interin pelaaja Juuso Hämäläinen ja valmentaja Erol Ates kouluvierailulla vastaamassa lasten kysymyksiin. Kuva: FC Inter Turku.
Erkko Meri (@ErkkoMeri)
Kategoriat:Jalkapallokulttuuri
Hyvä kirjoitus hienojen esimerkkien kera! Jalkapallosta tulee entistä isompi ja merkittävämpi asia, kun ymmärretään että se kuuluu kaikille ja se on myös iso osa ihmisten terveellisiä elämäntapoja. Muun muassa Krustrupp on jakanut futiksen terveys sanomaa https://blogs.bmj.com/bjsm/2018/12/07/football-is-medicine-peter-krustrups-drive-to-spread-the-message/
Kannattaa tutustua myös mitä esim. HJK:n erkkaryhmässä tehdään ja kuinka iso asia futis voi olla myös ei huipulle pyrkiville.
TykkääTykkää