Valmennus

Vieraskynä: Matkalla, joka ei kauniisti ikinä pääty – Mika Lehkosuon ja Jani Sarajärven matkaraportti

Valmentaja, joka aikoinaan Argentiinassa uhkasi tarinan mukaan räjäyttää itsensä ja kotinsa eteen tulleet vihaiset kannattajat käsikranaatilla. Valmentaja, jota jotkut maailman parhaista, kuten Guardiola ja Pochettino, pitävät maailman parhaana tai jalkapalloisänään.

Tässä matkaraportissa lähetämme teille, jalkapalloentusiastiystävämme, oppeja matkastamme seuraamaan Marcelo Bielsan työtä Leeds Unitedissa. Kerromme huomioita näkemästämme samalla huomauttaen, että sanat jäävät auttamatta liian lyhyiksi. Nauttikaa matkasta kanssamme.

Vierailumme aikana näimme kaikki harjoitukset jalkapallokentällä kahden Championship-pelin välissä. Lisäksi saimme nähdä yhden Championship-kotipelin. Viikon rytmi oli seuraava: vieraspeli – vapaa – harjoitus – harjoitus – harjoitus – harjoitus – kotipeli. Viikon ensimmäisenä harjoituspäivänä vain edellisessä pelissä vähemmän pelanneet harjoittelivat pallon kanssa. Emme nähneet ennen jokaista jalkapalloharjoitusta tehtyä saliharjoitusta emmekä joukkuepalavereita.

IMG-20190909-WA0006

Mr. Bielsa ja valmennustiimi Championship-ottelussa.

Saapuessamme Leeds Unitedin harjoituskeskukseen saimme kuulla Mr. Bielsan teettäneen sinne suuria muutoksia sekä sisä- että ulkotiloihin. Esimerkiksi sisätiloihin oli rakennettu pelaajille vapaa-ajanviettotila, joka sisälsi erilaisia pelejä, kirjoja sekä ison tv:n. Tässä tilassa joukkue piti kerran viikossa kirjanlukupiirin. Sisälle oli rakennettu myös nukkumadormitoriot, joissa sekä pelaajilla että valmentajilla oli omat sängyt.

Ulkoalueita oli myös muutettu. Kenttiä oli muokattu vastaamaan Leedsin kotikentän Elland Roadin kokoa. Aidat oli maalattu, kenttien ympärille oli rakennettu kilometrin pituinen juoksurata ja alue pidettiin siistinä säännöllisellä siivoamisella. Ennen viime kautta Bielsa ohjeisti pelaajia siivoamaan aluetta kolme tuntia, koska laskujensa mukaan keskiarvoisesti sen verran aikaa kannattajilla menee töissä tienatakseen lipun Leedsin peliin.

Mr. Bielsa uskoi, että kaiken ollessa siistiä pelaajien on parempi olla ja he pystyvät suorittamaan paremmin.

Harjoituskeskuksessa pelaajille oli tarjolla terveellinen aamiainen ja lounas. Useat tuotteet olivat kiellettyjä, esimerkkeinä ketsuppi ja majoneesi. Ennen harjoituksia pelaajien piti punnita itsensä ja he saivat poiketa yksilöllisistä tavoitepainoistaan ainoastaan 0,5 kg. Rasvaprosentti piti olla alle 10.

Jalkapalloharjoituksiin osallistui noin 30 pelaajaa, 11-12 valmentajaa ja muutamia kentänhoitajia. Kolme vierekkäistä täysmittaista kenttää oli valmisteltu ennen harjoitusten alkua lukuisilla mannekiineilla, kepeillä ja tötsillä. Joukkue tai osajoukkue siirtyi harjoitteiden välissä kentältä toiselle ja takaisin. Alkuverryttelyt ja maalivahtiharjoitteet tehtiin erillisellä alueella. Useita sprinklereitä oli päällä harjoitusten aikana eri puolilla kenttäalueita. Kaikki harjoitteet kuvattiin.

Mr. Bielsan harjoitusmetodi sisältää paljon drillejä. Ainoat näkemämme pelit olivat 11v11 puolella kentällä tehty pelin avaamiseen ja korkeaan prässiin liittynyt aaltoharjoitteena toteutettu peli, jossa pallollinen joukkue aloitti sekvenssit maalipotkuista tavoitteenaan edetä yli puolen kentän. Toinen peli oli alkuverryttelyn yhteydessä pienellä alueella pelattu 4v4+4 -päätypeli, joka kesti 2 x 3 minuuttia.

Drilleissä harjoiteltiin joko yksilö-, pienryhmä- tai koko joukkueen toimintaa. Useimmat drilleistä olivat analyyttisiä, eristettyjä ja sisälsivät paljon automatisoituja liikkeitä. Drilleissä pelaajien tarve informaation etsimiselle oli selvästi vähäisempää pelillisiin harjoitteisiin verrattuna eikä pelaajan ”omaa päätöksentekoa” paljoa nähty.

Toiminta drillien sisällä oli tarkkaa ja ajoituksien piti toimia hyvin. Drilleissä tehtiin vain muutamia toistoja, jonka jälkeen vaihdettiin uuteen harjoitteeseen. Intensiteetti toistoissa oli todella korkea ja toistojen välissä pelaajien tuli hölkätä nopeasti omille paikoilleen. Yksi harjoitus saattoi sisältää yli kymmenen erilaista drilliä variaatioineen.

Esimerkkisekvenssi keskiviikon harjoituksista: Syöttödrilli – Drilli (kolme erilaista drilliä kolmelle ryhmälle) – Pelinavaamispeli – Drilli – Pelinavaamispeli – Drilli – Pelinavaamispeli – Drilli – Pelinavaamispeli – Drilli – 3 x pelinavaamispeli (jokainen kolmesta ryhmästä pelasi lyhyet, noin kolmen minuutin pelit toisiaan vastaan). Harjoitteet tosiaan kestivät ainoastaan muutaman toiston tai muutaman minuutin kerrallaan.

IMG-20190909-WA0004

Mr. Bielsa Championshipin ottelussa.

Jokaisena kolmena koko joukkueen harjoituspäivänä harjoiteltiin drilleinä sekä pallollista että ei-pallollista vaihetta. Observointimme perusteella keskiviikko oli kuormitukseltaan hieman kovempi kuin torstai ja perjantai, mutta erot intensiteetin, kokonaiskeston tai liikkumismatkojen välillä olivat todennäköisesti vähäisiä.

Valmentajien toiminta harjoituksissa oli selkeää. Valmentajat näyttivät harjoitteet nopeasti iPadeilta pelaajille, jonka jälkeen laittoivat drillit liikkeelle. Drilleissä jokainen sekvenssi alkoi valmentajan pilliin vihellyksellä tai numeroiden laskemisella (harjoitteissa, joissa esim. syötettiin yhdeksän määrätynlaista syöttöä). Sekvenssit myös yleensä päättyivät pillin vihellykseen, jonka jälkeen pelaajat menivät nopeasti takaisin paikoilleen. Tämä oli tehokas tapa työskennellä mahdollistaen useat toistot pienessä ajassa. Valmentajat antoivat pelaajille paljon eksplisiittistä ohjeistusta. Kyselytekniikkaa emme nähneet.

Drillien kehittäminen ei ole helppo tehtävä Mr. Bielsan tavassa toimia. Se vaatii paljon taustayötä, pelien katsomista ja niiden analysointia, jotta voidaan löytää jalkapallossa toistuvia avainpelitilanteita ja -toimintoja. Näistä avainpelitilanteista ja -toiminnoista Mr. Bielsa rakentaa valmennustiiminsä kanssa drillinsä.

Mr. Bielsan metodologia on drillien ja kaiken muun suhteen tarkka. Hänen tapansa organisoida asioita muistutti Stanley Kubrickin vastaavaa. Pieniäkään asioita ei jätetty huomiotta. Tämä vaatii paljon töitä kaikilta ihmisiltä hänen ympärillään, jonka vuoksi valmennustiimissä on ollut paljon vaihtuvuutta. Kuulemamme mukaan useimmat eivät jaksa tällaista toimintaa vuotta tai kahta pidempään.

Mr. Bielsa itse tuntuu jaksavan vielä pitkän uran loppupuolellakin. Hän on 64 vuotta ja silti täynnä energiaa. Hän käveli ympäri harjoituskenttää drillien aikana ja niiden välissä ja katsoi, että asiat toimivat suunnitellusti, mutta ei puuttunut usein toimintaan eikä antanut paljoa palautetta. Annettu palaute kohdistui lähinnä valmennustiimin jäsenille.

Ilmeisesti Mr. Bielsan metodi on herättänyt ympärillä työskentelevissä valmentajissa kunnioitusta. Tapasimme valmentajista kaksi, jotka olivat tottuneet käyttämään paljon erilaisia pelejä harjoituksissaan. Nyt, työskenneltyään Mr. Bielsan ja drillien parissa, he olivat huomanneet drillien avulla pystyttävän vaikuttamaan pelaajien käyttäytymiseen merkittävästi paremmin kuin peleillä.

Lopuksi, matkamme aikana saimme kurkistaa jättiläisen olkapäiden yli. Niiden päälle seisomaan nousu vaatii vielä lisää ymmärrystä. Tämän raportin lopuksi haluaisimme esittää kaksi ystävältämme saatua avainohjetta helpottamaan ymmärryksen vähäisyyttä.

  1. Katso jalkapallopelejä. Katso niitä tarkasti ja syvästi. Yritä ymmärtää peliä ja nähdä, mitkä tilanteista ja toiminnoista ovat erityisen tärkeitä.
  2. Liittyen näihin erityisen tärkeisiin tilanteisiin ja toimintoihin; yritä löytää sellaisia, jotka aiheuttavat epäorganisoitumista vastustajissa.

Mene syvälle ja yritä päästä takaisin pinnalle.

IMG-20190909-WA0003

***

Teksti ja kuvat: Mika Lehkosuo & Jani Sarajärvi

Kategoriat:Valmennus

1 reply »

  1. Mitä pitää tehdä, jotta saa vastustajan toimimaan haluamallaan tavalla? Miten saa houkuteltua vastustajan toimimaan itselle edullisella ja vastustajalle epäedullisella tavalla?

    Minkälainen tilanne olisi omalle joukkueelle edullinen pallollisena? Miten näiden itselle edullisten tilanteiden syntymekanismiin pystyisi vaikuttamaan positiivisesti? Vai jätetäänkö pelaamisen tilanteiden syntyminen sattumanvaraisiksi?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s