Valmennus

Peruspelaamisen konsepteja etsimässä osa 1: Kuljettaminen ja harhauttaminen

Messi, Ronaldo, Maradona… jalkapallon historia tuntee monta loistavaa kuljettajaa ja harhauttajaa, jotka ovat hurmanneet katsojat uskomattomilla taidoillaan. Jalkapallo on syöttöpeli, mutta hyvät kuljetukset ja harhautukset tuovat peliin jotain lisää ja voivat olla ratkaisevia pelin lopputuloksen kannalta. Esimerkiksi Leedsiä valmentava Marcelo Bielsa on tunnustautunut hyvien kuljettajien ihailijaksi, sillä ”he pystyvät muuttamaan pelin kulkua, selkeyttämään asioita ja tarjoamaan tilaa hengittää ottelussa”. Vaikka mestariksi tuleminen kuljettamisessa ja harhauttamisessa on todella vaikeaa -esimerkiksi hyvä puolustajan ohittaminen pallon kanssa ei todellakaan ole helppoa -, on kuljettaminen yksi ensimmäisiä taitoja, jonka nuoret pelaajanalut oppivat.

Istuin Töölön paikalliseen kuppilaan yhdessä HJK:n 13-15 -vuotiaiden talenttivalmentajan ja HJK 09 Akatemian vastuuvalmentajan Aleksi Lallin kanssa puhuakseni peruspelaamisesta, ja erityisesti kuljettamisesta ja harhauttamisesta. HJK:ssa lasten valmennus on jäsennelty vahvasti katalonialaisen Soccer Servicen Ekkono -metodin opetussisältöjen pohjalta, joten luvassa on varmasti mielenkiintoisia huomioita ja pointteja asiaan liittyen.

Aleksi, olet perehtynyt valmennustoiminnassasi erityisesti peruspelaamisen konsepteihin. Voisitko kertoa lyhyesti, mitä nämä konseptit ovat?

”Peruspelaamisen konseptit ovat pitkän pelianalyysin perusteella todettuja, jokaisessa pelissä toisteisia toimintoja, jotka auttavat pelaajia ratkomaan pelissä eteen tulevia ongelmia. Konseptit ovat siis periaatteita, joita noudattamalla pelaaja saa ottelutilanteessa etua vastustajaan nähden”

”Peruspelaamisen konseptit eivät ole pelitavallisia asioita tai riippuvaisia pelitavasta. Omasta ja vastustajan pelitavasta riippuu, mitkä konseptit esiintyvät muita konsepteja useammin. Pelaajan on osattava peruspelaamisen konseptit, jotta voi pelata eri pelitapoja vastaan menestyksekkäästi.”

Tänään käsitellään peruspelaamisen konsepteja erityisesti kuljettamisessa ja harhauttamisessa. Miksi?

”Todella usein suomalaisilta pelaajilta puuttuu näitä konsepteja pelaamisessa tai ainakin lähes poikkeuksietta olemme selvästi jäljessä vastustajaan nähden. Esimerkiksi U19 EM-lopputurnauksessa nähtiin, että turnauksen kaksi eniten ulkomaisissa lähteissä hehkustusta saanutta pelaajaa, eli Portugalin Joao Felipe ja Francisco Trincao, olivat todella hyviä toimimaan pallon kanssa erityisesti kuljettamisen ja harhauttamisen konsepteissa. Muutenkin U19-kisoissa silmiinpistävää oli, miten joukkueiden keskikenttäpelaajat ja laiturit pystyivät kuljettamaan suoraa vastustajaansa ja keskikenttälinjaa vastaan ja haastamaan ja ohittamaan linjaa kuljettamisella ja luomaan siten itselleen etua suhteessa vastustajaan.”

”Lisäksi en ole varma, onko meillä Suomessa olemassa oikeaa jäsentelyä pallon kanssa toimimisessa vastustajaa vastaan. Itse näen ja koen, että oleellinen asia on jakaa se kahteen vaiheeseen: Ensimmäinen vaihe on, kun pelaaja kohtaa vastustajan pallon kanssa ja pyrkii luomaan edun vastustajaan nähden harhautuksella tai kuljettamisella. Toinen vaihe on edun hyöyntäminen. Edun luomiseen liittyen vastustajaa voi harhauttaa käyttämällä jalkoja, keskikroppaa, käsiä, silmiä, eli koko kehoa, tai sitten palloa. Oleellista on väärän informaation antaminen vastustajalle. Esimerkiksi U19 -kisojen finaalissa Joao Filipe eteni vasemmalla laidalta, pysäytti pallon vasemmalla jalalla ja seuraavaksi oikean jalalla otti pidemmän kosketuksen ja ohitti vastustajan. Ensimmäisellä kosketuksellaan Filipe antoi väärää informaatiota vastustajalle näyttäessään olevansa menossa keskelle ja kun oli saavuttanut edun vasemmalle puolelle, kiihdytti pidemmällä kosketuksella ohi hyödyntäen edun.”

Oksanen

KUVA1. U19-maajoukkueen Jaakko Oksanen etenemässä kuljettaen. Kuva: Jussi Eskola

Sanoit, että suomalaisilta lapsilta ja nuorilta puuttuu usein kuljettamisen ja harhauttamisen konsepteja. Mitä konsepteja suomalaisilla junnukentillä sitten näkee?

”Omasta mielestäni esimerkiksi 8v8 -peleissä näkyy selvästi joukkuetason konsepteja joukkueiden pelaamisessa. Moni seura ja joukkue pelaa suhteellisen hyvällä rakenteella. Hirveän monessa joukkueessa ei tapahdu tilanteita, että pelaajat olisivat sijoittuneet täysin satunnaisen näköisesti kentällä.

Eli lähtökohtaisesti joukkueiden rakenne mahdollistaa peruspelaamisen konseptien näkymisen ottelussa?

”Kyllä, ja jopa ehkä enemmän, mitä yleinen jalkapallokeskustelu antaa olettaa. Esimerkiksi Helsinki Cupissa joukkueemme pelissä oli hyvä rakenne ja perusperiaatteet. Esimerkiksi leveyden ja syvyyden pitäminen olivat suurinpiirtein kunnossa. Mutta  harhauttamiseen liittyen emme olleet riittävän hyviä kummassakaan vaiheessa. Emme luoneet riittävästi etua vastustajaan nähden, emmekä pystyneet hyödyntämään sitä. Pystyimme toki pienillä harhautuksilla luomaan etua vastustajaan nähden, mutta koska vastustajat olivat vuotta vanhempien hyvätasoisia kilpajoukkueita, ei se mahdollistanut vielä etenemistä pallon kanssa. Paljon on vielä siis harjoiteltavaa.”

Mainitsit, että harhauttamisen konsepteja ei näy riittävästi kentillä. Johtuuko se juuri siitä, että meillä ei ole riittävän toimivaa jäsentelyä? Vai jostain muusta?

”Emme ehkä siltikään ymmärrä kuinka vaikea asia se on oppia. Tämä siitä huolimatta, että todella monet seurat ja valmentajat painottavat, että harhauttamista tulee harjoitella paljon nuorena,”

Kuvitellaanko meillä, että motorisesti taitava pelaaja, joka osaa erilaisia harhautuksia ja liiketaitosarjoja, on myös hyvä harhauttaja?

”Vähän tuota siinä mielestäni on. Tottakai harhauttaminen on myös motorisesti haastava asia, mutta suomalaisilta pelaajilta puuttuu ymmärrys ja osaaminen väärän informaation antamisesta. Olemme siis huijaamassa vastustajaa, emmekä tekemässä vain jotain liikkeitä.”

Olemme varmasti molemmat samaa mieltä, että pelaamisessa informaatio ja informaation kerääminen ovat keskeisessä osassa. Mikä harhauttamisessa on oleellista informaatiota?

”Pelaajan pitää lähestyessään vastustajaa havainnoida puolustuksen tuki, eli millä puolella on se vastustaja, joka yrittää auttaa pallollisen pelaajan puolustajaa. Hänen on kyettävä ymmärtämään, että pelaajan tulisi lähettää ensimmäinen puolustaja sille puolelle, jossa tämä tuki on. Mikäli pelaaja huijaa pallollisen puolustajan vastakkaiseen suuntaan, ajautuu hän tuen puolelle ja eteneminen on paljon epätodennäköisempää. Eli jopa harhauttamisessakin on oleellista tilojen havainnointi.”

Niin, yleensä tilojen havainnointi liitetään muihin toimintoihin, kuten tukemiseen tai tiloihin hyökkäämiseen, mutta myös tässä se on hyvin tärkeää.

”Kyllä, haluat luoda edun siten, että etu säilyy myös ohittamisen jälkeen. Samaan tapaan ensimmäistä kosketusta ottaessa pitää pelaajan tietää, missä on tyhjä tila, jotta etu säilyy pelaajalla. Emme ota ensimmäistä kosketusta vain johonkin suuntaan ja sitten menetämme edun samantien. Sama pätee harhauttamiseen.”

Mitä informaatiota tulisi kerätä vastustajasta, joka pyritään ohittamaan?

”Pelaajan tulisi pystyä havainnoimaan, mihin suuntaan vastustaja ennakoi, että pallollinen on menossa. Tämän jaloista ja kropasta tulisi nähdä, mihin suuntaan vastustaja on valmistautunut lähtemään. Edun luomisessa pelaajan tulisi huomata, onko vastustaja tasapainoisessa asennossa, ja ovatko harhautukset onnistuneet horjuttamaan tätä tasapainoa. Tämä voi olla varsinkin todella nuorille pelaajille erittäin haastavaa, sillä oleellisen informaation kerääminen samalla, kun pelaaja toimii pallon kanssa on erittäin vaikeaa.”

Mitkä sitten ovat harhauttamisessa keskeisiä perupelaamisen konsepteja, jotka tulisi hallita?

”Olemme HJK:ssa lähteneet liikkeelle siitä, että pelaajille iskostetaan päähän iso ajatus vastustajan huijaamisesta, eli tämän tulee pystyä antamaan väärää informaatiota ensiksi omaa kroppa käyttäen ja myöhemmin palloa hyödyntäen. Tämän jälkeen siirrymme siihen, miten pelaajan tulisi hyödyntää saavutettu etu esimerkiksi ottamalla ohittavan kosketuksen ja kiihdyttämällä pallon perään. Meillä on siis selkeä progressio, miten etenemme edun luomisesta edun hyödyntämiseen. Kiihdyttäminen ja suunnanmuuttaminen yhdellä kosketuksella ovat motorisesti olennaisimmat asiat. Ensiksi pelaajan pitää pystyä vaihtamaan suuntaa tehokkaasti ilman palloa ennen kuin se voi tapahtua pelikontekstissa pallon kanssa. Kun tämä onnistuu, voidaan siirtyä harjoittelemaan miten pallon kanssa voidaan provosoida vastustajaa. Esimerkiksi Sergio Busquetsia ei kovinkaan usein nosteta esiin hyvänä harhauttelijana, mutta kun analysoimme hänen pelaamistaan, voimme huomata, että hän todella usein antaa pallolla onnistuneesti väärää informaatiota vastustajalle. Kuten aikaisemmin puhuimme, niin harhauttaminen nähdään Suomessa liiketaitosarjoina, vaikka harhautusten näyttävyyden tai teknisen puhtauden sijaan tärkeintä on, kuinka tehokkaita harhautukset ovat.”

”Lisäksi on sanottava, että pelaajan fyysiset ominaisuudet vaikuttavat näihin konsepteihin: Esimerkiksi Kylian Mbappen tarvitsee luoda paljon vähemmän etua kuin hitaamman pelaajan. Hidaskin pelaaja voi olla hyvä harhauttaja ja ohittaja. Hänen tarvitsee vain luoda enemmän etua, jotta eteneminen onnistuu.”

VIDEO1. Mbappe tarvitsee vähemmän etua suhteessa vastustajaan, kuin fyysisesti hitaampi pelaaja.

Olemme nyt puhuneet paljon harhauttamisesta. Käsitellään hetki kuljettamista. Mikä on kuljettamisen ja harhauttamisen ero peruspelaamisen jäsentelyssä? Esimerkiksi englannin kielessä on kaksi eri sanaa kuljettamiselle, eli driving ja dribbling, mutta meillä vain yksi.

”Kuljettaminen on koskee enemmän sellasia tilanteita, joissa voi käyttää pidempiä kosketuksia, ja harhauttaminen pienempiä. Eli kuljettamisessa mennään usein isommissa tiloissa ja harhauttamisessa pienemmissä pallon pysyessä lähellä pelaajaa. Molempien intentio on yleensä sama, eli pelaaja pyrkii etenemään kentällä. Toki harhauttamisessa voi tarkoituksena olla myös jalan vapaaksi pelaaminen, joten aina ei edetä. Esimerksi laituri voi pelissä kuljettaa poikittain, saada jalan auki ja viimeistellä pallon maaliin. Harhauttamisessa oman suoran vastustajan havainnointi kasvaa, kun taas kuljettamisessa korostuu tilat mihin voidaan edetä suoraan. Jos mietitään vastustajan linjaa, mihin linjan väliin lähdetään kuljettamaan? Toki kuljettamisen ja harhauttamisen raja pelitilanteessa voi olla häilyvä. Missä vaiheessa kuljettaminen vaihtuu harhauttamiseksi ja toisinpäin? Mietitään tilannetta, jossa pelaaja etenee kuljettamalla ja siirtää pallon ulommalle jalalle, kun puolustaja on saanut pelaajan kiinni. Onko se vielä kuljettamista? Mielestäni on. Voidaan jäsennellä myös niin, että kuljetetaan, kun ollaan jo saavutettu etu ja edetään kuljettamalla siihen, ja harhautetaan, kun pyritään saavuttaa etu ja hetki heti edun saavuttamisen jälkeen.”

Mitä peruspelaamisen konsepteja pitäisi kuljettamisessa osata? Mistä pitäisi lähteä liikkeelle?

”Ensimmäinen oleellinen asia kuljettamisessa on, että pyritään etenemään kuljetuksella tyhjään tilaan. Toinen oleellinen asia on, että pelaaja pystyy kuljettamaan ulommalla jalalla suoraan vastustajaansa nähden, eli pelaaja ei anna mahdollisuutta vastustajan taklata tätä. Esimerkiksi Suomen Jaakko Oksanen teki sitä hyvin U19 kotikisoissa. Italiaa vastaan Oksanen ja itse asiassa myös Abukar Mohamed kuljettaessa vaihtoivat hyvin jalkaa prässin tulessa pallon puoleiselta sivulta ja jatkoivat kuljettamista. He olivat vahvoja kuljettajia ja jo mainitut Portugalin laiturit vahvoja harhauttelijoita.”

Miten mielestäsi kuljettamista ja harhauttamista tulisi opettaa? Millainen ympäristö mahdollistaa näiden sisältöjen oppimisen?

”Kuten aikaisemmin puhuimme, tulee lapsen ensiksi osata juosta ja kääntyä juoksun aikana. Tämän jälkeen voimme miettiä, osaako lapsi tehdä samat asiat pallon kanssa. Toisaalta jos lapsi kuljettaa pelissä aina päin vastustajaa, niin motorisista taidoista ei ole hyötyä. Tarvitaan siis riittävä motoriikka ja ymmärrys pelistä. Ei ole toista ilman toista. HJK:ssa olemme jakaneet harjoittelun sisällön motorisiin ja perupeliharjoitteisiin. Lisäksi motoriset taidot on jaettu taitoihin ilman palloa ja pallon kanssa. Käytämme motoriikan harjoitteluun paljon erilaisia hippoja ja muita leikkejä – sekä pallon kanssa että ilman. Jonkun verran käytämme myös koordinatiivisia ratoja, missä pelaajat tekevät erilaisia motorisia taitoja. Peruspelin opettamisen osalta nojaamme HJK:ssa vahvasti Ekkono -metodin oppimisympäristöjä ja opettamistapoja. Peruspeliharjoitteissa pyritään luomaan ottelua vastaava pelikonteksti, jossa pelaajat pystyvät käyttämään motorisissa harjoitteissa harjoiteltuja taitoja.”

”Näen myös, että joukkueen ilmapiirin tulee olla sellainen, että pelaajalla on uskallus omassa ympäristössään juosta pallon kanssa. Joskus se johtaa pallonmenetyksiin, mutta silloin joukkueen tulee olla ymmärtäväinen, että niin voi joskus käydä. Valmentajan tulee olla kärsivällinen ja ymmärtää, että virheet ovat välttämätön osa oppimisprosessia ja oppiminen ei ole lineaarista. Lapsella ei saisi olla tunnetta, että hän ei saa esimerkiksi harhauttaa pelissä. Kun ollaan harjoiteltu hyvin ja lapsille on tullut ajatus jostain konseptista, niin silloin hän haluaa kokeilla sitä myös pelitilanteessa. Päivittäisellä harjoittelulla on siis suora yhteys pelaamiseen.”

Näyttökuva 2018-8-13 kello 22.36.40

KUVA1. Esimerkki harjoitteesta, jota HJK 09 Akatemiassa käytetään harhauttamisen oppimiseen.

Millainen rakenne joukkueen pelaamisessa tarvitaan, jotta on mahdollista kuljettaa ja harhauttaa ottelutilanteessa?

”Pelaajan on järkevä kuljettaa pelissä, kun hänellä on tilaa edessä, joten luonnollisesti pelaajien tulisi olla sijoittua niin, että tätä tilaa löytyy. Esimerkiksi keskikenttäpelaajan on tosi vaikea koskaan lähteä kuljettamaan, mikäli hyökkääjä pelaa tosi alhaalla. Samalla tavalla toppareiden on vaikea kuljettaa, jos keskikenttä pelaa alhaalla. Me emme voi olla niin lähellä toisiamme, että tilaa ei löydy.”

Mutta eikö sellainen ottelu, jossa on runsaasti tilanteenvaihtoja, olisi optimaalisempi kuljettamiseen ja harhauttamiseen kuin ottelu, jossa on tiukempi rakenne?

”Tilanteenvaihdot sotkevat pelin rakennetta. Yleensä pallonmenetyksen sattuessa pallon menettäneen joukkueen lähimmät pelaajat pyrkivät voittamaan pallon takaisin juoksemalla kohti palloa. Tällöin pallon ympärillä on paljon pelaajia, eikä koskaan ole mahdollisuutta kuljettaa. Jos mietimme peruspelaamisen konsepteja, niin tilanteenvaihto on hetki, jolloin ollaan riistetty pallo, ja vastustaja reagoi pallonmenetykseen antamalla vastaprässin. Taklaamalla tehdyn riiston jälkeen on pelin logiikan mukaisesti järkevintä syöttää pallo pois paineen alta, eikä lähteä juoksemaan pallon kanssa. Siksi joukkueen on pystyttävä pitämään palloa. Mielestäni on outo ajattelutapa, että mikäli joukkue pelaa pallonhallintaan tai pallon pitämiseen perustuvaa jalkapalloa, niin se poistaa lapsilta mahdollisuuden kuljettaa palloa. Sen sijaan se luo peliin tilanteita, joissa pelaajan on järkevä kuljettaa tarkoituksenmukaisesti palloa. Pelaajien pitää olla omilla paikoillaan, jotta heillä voi olla etu saadessaan pallon ja mahdollisuus kuljettaa.”

Onko harhauttaminen vaikeasti opittava peruspelaamisen taito jalkapallossa? Jos on, niin miksi?

”Onhan se hyvin vaikea. Sellaiset taidot, jossa pelaaja ei tarvitse palloa, ovat helpompia. Esimerkiksi tukemisessa pelaaja voi keskittyä keräämään informaatiota ympäristöstään, eikä itse motoriseen suoritukseen tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota. On helpompaa keskittyä esimerkiksi tilojen etsimiseen, kun pelaajan ei tarvitse huolehtia pallosta samaan aikaan. Harhauttamisessa taas lapsen tulee pystyä tuottamaan pallon kanssa vaikeampi motorinen suoritus samalla, kun hän keräää informaatiota mm. vastustajasta. Kuten aikaisemmin sanoin, niin jalkapallossa pallo on suurimman osan ajasta maassa, ja oleellinen informaatio ylmepänä, joten myös tämä vaikeuttaa pelaajien toimintaa esimerkiksi harhauttamisessa. Oleellinen asia konseptien vaikeudessa on huomioonotettavien asioiden määrä: peruskonsepteissa niitä voi olla vähän, mutta siirryttäessä pelipaikkakohtaiseen osaamisen asioiden määrä kasvaa ja konseptit vaikeutuvat. Harhauttamisessakin on otettava huomioon pallo, vastustajat ja tilat, joten siinäkin on jo aika monta asiaa.”

Miten olet omassa joukkueessasi onnistunut harhauttamisen opettamisessa? Mitä huomioita tulee mieleen?

”Olemme onnistuneet iskostamaan monelle pelaajalle ajatuksen väärän informaation antamisesta harhauttamisessa. Emme kuitenkaan ole mielestäni vielä riittävän hyviä kyseisessä asiassa. Usein pelaajiemme harhautus, liike itsessään, on liian nopea tai pieni, milloin vastustaja ei ehdi reagoimaan harhautusliikkeeseen. Jos meidän liikkeemme on vain pieni ja nopea jalan heilahdus, ei vastustaja reagoi siihen riittävästi ja emme saavuta riittävä etua. Jos otamme vaikka esimerkiksi Messin legendaarisen harhautuksen Champion Leaguen finaalissa Nania vastaan 2011 Wembleyllä, niin siinä itse harhautus ei ollut nopea, mutta edun hyödyntäminen kiihdyttämällä oli todella nopea. Mennään siis hitaasta nopeaan.

VIDEO 2. Messi ohittaa Nanin Champions Leaguen finaalissa.

Olet viime aikoina keskittynyt varsinkin harhauttamisen ja kuljettamisen konsepteihin peruspelaamisessa. Miksi?

”Tutkin paljon edellisen kahden vuoden aikana tukemisen ja syöttämisen konsepteja ja mielestäni sain pelaajat oppimaan kyseisiä konsepteja hyvin. Koin kuitenkin, että omista pelaajistani ei ole tullut kovin hyviä kuljettamaan ja harhauttamaan. Lisäksi MM-kisoja seuratessa itselle pisti silmään, kuinka iso vaikutus kuljettamisella ja harhauttamisella voi olla peliin. Tämän seurauksena olen halunnut viime aikoina perehtyä enemmän juuri niiden konsepteihin ja siihen miten saada pelaajat oppimaan ne mahdollisimman hyvin.”

****

JP Savolainen

 

Kategoriat:Valmennus

1 reply »

 1. 1. Kehottaisin kaikkia suomalaisen jalkapallon parissa toimivia laskemaan kuinka paljon tilanteenvaihtoja tapahtuu yksittäisissä peleissä.
  2. Seuraavaksi tulisi pohtia, miten tilanteenvaihtoja saisi vähennettyä
  3. Pelaajien ymmärrystä edusta, ylivoimista, tukemisesta, valinnoista tulisi eri keinoin lisätä.
  4. Jatkuvaa osaamista, pelinlukemista ja ymmärtämistä lisäävää harjoittelua.
  5. Tilanteenvaihtojen määrällinen seuraaminen

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s