Valmennus

Weinin pienpelit osa 2: Mini-Football virallisena pelimuotona

Edellisessä blogitekstissäni (Weinin pienpelit osa 1) käsittelin Horst Weinin mallin pienpelejä teoksesta Devoloping Youth Football Players (Human Kinetics 2007). Nyt otan tarkasteluun kirjassa esitetyn pelimuodon 8-9 -vuotialle, joka poikkeaa meillä totutusta 5v5-pelistä. Tämän lisäksi näytän miten Weinin metodissa siirrytään tähän pelimuotoon ja taas edelleen 7v7-peliin.

3v3 neljään maaliin, eli Mini-football

Weinin mallissa 8-9 -vuotiaat pelaavat viralliset kilpailut poikkeuksellisesti kolme vastaan kolmena neljään maaliin. Normaalit jalkapallosäännöt ovat voimassa muutamin poikkeuksin:

 • Näyttökuva 2017-06-04 kello 19.59.01

  KUVA 1. Mini-Football 

  Maalin saa tehdä vain vastustajan maalialueelta (maalit 2x1m)

 • Ei patsioita, kulmapotkuja tai rangaistuspotkuja
 • Pallon mennessä alueen yli keskialueelta rajakuljetus tai -syöttö
 • Vapaapotkut joko syöttämällä tai kuljettamalla keskialueelta tai omalta maalialueelta
 • Rangaistuspotkun sijaan rikottu pelaaja lähtee keskipisteestä ja yrittää tehdä maalin yhtä pelaajaa vastaan. Muut pelaajat lähtevät viiden metrin päästä pallollisen takaa.
 • Joukkueessa saa olla yksi vaihtopelaaja kerrallaan
 • Yhdeksänvuotiaille Wein suosittelee lisäksi maalivahdin lisäämistä kentälle. Maalivahdin säännöt vastaavat muutoin normaalin jalkapallon sääntöjä, mutta maalivahti ei saa poistua omalta maalialueelta.

Voimme huomata Weinin järkeilyn tämän pelimuodon takana: Kaksi maalia yhden sijaan molemmissa päissä stimuloi pelaajien havainnointia ja päätöksentekokykyä, koska lähes aina toiseen maaleista on edullisempaa yrittää tehdä maali. Lisäksi kaukaa laukomisen sijaan pelaajien on pystyttävä etenemään maalialueelle kontrolloidusti ennen maalintekoa, mikä kehittää pelaajien kykyä kuljettaa, harhauttaa, syöttää jne. tarkoituksenmukaisesti. Vasta-argumenttina voidaan sanoa, että koska maali on 11v11 -jalkapallossa keskellä, niin pelaajien on pienestä pitäen opittava hyökkäämään kohti keskustaa. Toisaalta voidaan argumentoida, että neljän maalin käyttö taas opettaa pelaajille luonnostaan leveyden hyödyntämistä, mikä on tärkeä periaate jalkapallossa.

Lisäksi Weinin järkeilyssä kolme pelaaja per joukkue pakottaa kaikki osallistumaan pelin eri vaiheisiin ja jokainen pelaaja saa enemmän pallokosketuksia pelin aikana, mikä johtaa nopeampaan kehitykseen. Pelaajilla ei ole pelipaikkoja, joten pelaajat oppivat kokonaisvaltaisemmin eri taitoja.

Valmistautuminen Mini-Footballiin

Weinin mallissa edetään loogisesti pienemmän pelaajamäärän pienpeleistä ja pelimuodoista suuremman pelaajamäärän harjoitteisiin ja peleihin. Samoin toimitaan siirryttäessä Mini-Footballiin (Wein ei suosittele muita seuroja tai kouluja vastaan pelaamista ennen kahdeksatta ikävuotta.) Kirjassa esitellään tukku harjoitteita, joiden avulle pelaajat voivat siirtyä saumattomasti  ja vaivattomasti pelaamaan Mini-Footballia. Käytännössä harjoitteet ovat 3v0-, 3v1- ja 3v2-pelejä Mini-Football -kentällä.

Näyttökuva 2017-06-04 kello 21.49.32

KUVA 2. 3v0 vastakkaisiin päätyihin

Esimerkkiharjoite 1: 3v0 vastakkaisiin päätyihin

 • Kaksi joukkuetta hyökkää vastakkaisiin päätyihin yhtäaikaa.
 • Maali on tehtävä maalialueelta.
 • Kaikkien kolmen pelaajan on koskettava palloon ennen maalintekoa.
 • Kun joukkue on tehnyt maalin, niin pelin suunta kääntyy.
 • Viisi maalia ensin tehnyt joukkue voittaa.

 

 

Esimerkkiharjoite 2: 3v1 molempiin päihin

Näyttökuva 2017-06-04 kello 21.58.20

KUVA 3. 3v1 molempiin päihin

 

 • Toinen joukkueista hyökkää ensiksi toiseen päähän yhtä puolustajaa vastaan.
 • Tämän jälkeen joukkue hyökkää toiseen päähän toista puolustajaa vastaan.
 • Vaihdossa oleva puolustaja vaihtaa maalin päästäneen puolustajan kanssa.
 • Kymmenen yrityksen jälkeen vaihdetaan rooleja.
 • Eniten maaleja kymmenen yrityksen aikana tehnyt joukkue voittaa.

 

 

Näistä kahdesta esimerkkiharjoittteista voimme jo nähdä miten harjoitteiden kompleksisuutta ja spesifyyttä suhteessa Mini-Footballiin lisätään pikku hiljaa kokemuksen ja taitojen karttuessa kunnes pelaajat ovat valmiita siirtymään pelaamaan 3v3 -neljään maaliin Mini-Footballia.

Siirtyminen Mini-Footballista 7v7 peliin.

Kun pelaajat ovat oppineet pelaamaan Mini-Footballia ja sisäistäneet tarvittavat taidot, on aika siirtyä kohti meille tuttua 7v7 -jalkapalloa. Tämä ei taaskaan tapahdu siirtymällä suoraan seuraavaan pelimuotoon, vaan progressiivisesti vaikeutuvilla harjoitteilla, jotka nivouttavat Mini-Footballin osaksi 7v7 -peliä.

Esimerkkiharjoite 3: 4v4 eteneminen tötsämaalien läpi

 • Pelataan 7v7 -kentällä.

  Näyttökuva 2017-06-04 kello 22.53.14

  KUVA 4. 4v4  eteneminen tötsämaalien läpi.

 • Maali tehdään etenemällä tötsämaalin läpi maalintekoon maalialueelle.

 

 

 

 

 

 

 

Esimerkkiharjoite 4: 4v4 +yksi hyökkääjä molemmilla joukkueilla

 • Pelataan 7v7 -kentällä.

  Näyttökuva 2017-06-04 kello 23.06.29.png

  KUVA 5. 4v4 +yksi hyökkääjä molemmilla.

 • Keskialueella 3v3, pelaajat eivät saa liikkua alueelta pois.
 • Tötsämaalien takana on molemmilla joukkueilla yksi hyökkääjä, jolle on syötettävä tötsämaalin läpi.
 • Hyökkääjä ei saa poistua hyökkäysalueelta
 • Kun hyökkääjä saa pallon, on hänellä kolme sekuntia aikaa tehdä maali.
 • Variaationa puolustajat saavat seurata hyökkäysalueelle kun pallo on pelattu hyökkääjälle

 

 

 

Kuten voimme harjoitteista nähdä, niin Mini-Football -kenttä on ikään kuin 7v7- kentän keskusta josta on edettävä tötsämaalien kautta viimeiselle kolmannekselle maalintekoon. Pelaajamäärä kasvaa ensin lisäämällä maalivahdit maaleihin, tämän jälkeen hyökkääjät hyökkäyskolmanneksille ja lopuksi puolustajat tötsämaalien eteen peittämään syöttöjä. Tämän jälkeen poistetaan tötsämaalit (hyökkääjien on edelleen pysyttävä hyökkäsalueilla) ja tämän jälkeen poistetaan rajoitteet kokonaan, jolloin ollaan aidossa 7v7 -pelissä. Näin on luotu looginen siirtymä Mini-Footballista 7v7 peliin. Mainintana Weinin ehdottama kentän koko on 55x35m ja maali 6x2m.

Yhteenvetoa

Weinin malli on pitkälle mietitty myös pelimuotojen kannalta. Pelikäsitys, Game Intelligence, on selvästi ollut yksi lähtökohdista Mini-Footballia luotaessa. Samoin on pelaajien ikä ja kehitystaso, jotka on huomioitu pelaajamäärää ja kentän kokoa suunniteltaessa. Oikean tasoiset harjoitteet kullekin kehitysvaiheelle on tärkeä asia Weinin mallissa, joten on loogista, että myös pelimuotojen on sovittava pelaajille.

Ennen Mini-Footballiin siirtymistä pelaajien on käytävä läpi sarja valmistavia harjoitteita. Nämä harjoitteet ovat Mini-Football -kentällä tehtäviä pienemmällä pelaajamäärällä ja pelaajia auttavilla säännöillä. Siirryttäessä Mini-Footballista 7v7-peliin käytetään niin ikään harjoitteita, jotka auttavat pelaajia omaksumaan uuden pelimuodon askel kerrallaan.

Vaikka Weinin Mini-Football ei ilmeisesti olekaan käyttössä virallisena pelimuotona missään, niin se on oiva esimerkki siitä, miten tietyistä lähtökohdista johdetaan looginen prosessi pelaajien kehittämiseksi. Harjoitteet (pienpelit) ja pelimuoto tukevat pelaajien sen hetkistä kehitystasoa ja tarpeita ja mahdollistavat Weinin mallissa optimaalisen kehityksen jalkapalloilijana.

 

JP Savolainen (@JPSavolainen)

 

 

Kategoriat:Valmennus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s