Valmennus

Weinin pienpelit osa 1

Niin kutsutussa analyyttisessa metodissa eri harjoittelun osa-alueita pyritään kehittämään yksi kerrallaan. Perinteinen drilli, joissa toistetaan samaa suoritusta yhä uudelleen ja uudelleen, on malliesimerkki analyyttisesta harjoitteesta, jossa pyritään kehittämään tiettyä osa-aluetta (tässä tapauksessa tekniikkaa). Kun huomattiin, että kaikkia osa-alueita (tekninen, taktinen, fyysinen, henkinen) voidaan kehittää samanaikaisesti pelaamalla, syntyi niin sanottu globaali metodi. Tämän metodin pioneereja oli nyt jo edesmennyt Horst Wein, joka esittelee oman mallinsa kirjassaan Developing Youth Football Players (Human Kinetics 2007). Weinin lähtökohta valmennuksessa on pelaajan pelikäsityksen kehittäminen. Peli lähtee aivoista, jalat ovat vain työkalut, joilla pelaajan tekemät päätökset toteutetaan. Kirja on edelleen loistava lasten valmennusta koskeva perusteos, jonka jokaisen aloittelevan valmentajan pitäisi lukea. Esittelen nyt millaisilla peleillä Weinin mallissa pelaajat pyritään saamaan oppimaan jalkapalloa.

Pienpelit

Weinin metodin sydämessä on pienpelit, joiden tarkoitus on vaihe vaiheelta saada pelaajat oppimaan kaikki pelissä tarvittavat taidot. Pienpelit ovat aina yksinkertaistettuja ja pienemmillä pelaajamäärillä, kuin varsinaiset ottelut kussakin kehitysvaiheessa (8v 3v3 neljään maaliin, 9v 4v4 neljään maaliin, 10-11v 7v7, 12-13v 8v8, 14+v 11v11). Weinin mallissa joukkuepelin pienin yksikkö, atomi, on 2v1 -tilanne, josta lähdetään liikkeelle, kunhan pelaajat ovat saavuttaneet riittävät valmiudet. Kirjassa esitetyt pelit noudattavat numeraalista progressiota kuten pelimuodotkin, eli 2v1 -pelistä siirrytään 2v2 -peleihin, jonka jälkeen siirrytään 3v2 -peleihin jne. Kirjassa ehdotetut pelit kullekin ikävaiheelle noudattavat karkeasti kaavaa, jossa pienpelit 8-9 vuotiaille ovat enintään 2v2 -pelejä, 10-11v enintään 3v3 -pelejä ja 12-13v enintään 4v4 -pelejä. Lisäksi Wein puhuu siirtymävaiheista, jolloin voi totutella pelaajia seuraavan vaiheen isommalle pelaajamäärälle. Kun pelaaja on käynyt Weinin ohjelman läpi, pitäisi hänellä olla kaikki tarvittavat taidot, mitä jalkapalloilija tarvitsee. Hänen mukaansa 14 -vuotiaan pelaajan pitäisi olla ”valmis” perustaidoiltaan ja loppu on ”pinnan kiillottamista.” Huomioitavaa on, että Wein ei erottele harjoitteita tietyn tavoitteen mukaan, vaan ideana on, että pelaaja kokee mahdollisimman monipuolisen kattauksen erilaisia pelejä, jolloin ”peli kyllä opettaa.”

Kirjassa esitetyistä harjoitteista iso osa on viivapelejä tai pelejä moneen maaliin. Monen maalin käyttö on suoraan johdettavissa Weinin pelin ymmärrystä korostavasta ajattelusta: Maalien määrä pakottaa miettimään kumpaan maaliin kannattaa yrittää hyökätä. 3v3 neljään maaliin onkin harjoitteista klassikko, jota käyttämällä ei voi mennä kovin pahasti pieleen.

Weinin malliin liittyy olennaisesti myös korjaavat harjoitteet, joiden avulla pyritään nostamaan pelaajien suorituskykyä tietyssä asiassa harjoiteltavassa pienpelissä. Korjaavat harjoitteet ovat joko analyyttisiä harjoitteita ilman vastustajia, tai aikaisemmin harjoiteltuja pienpelejä pienemmällä pelaajamäärällä.

Näyttökuva 2017-05-12 kello 12.55.43.png

Kuva 1. 3v3 neljään tötsämaaliin.

Harjoitteen läpivieminen

Valmentajan on oltava mestari luomaan ja varioimaan harjoitteita. Hänen on lisäksi tiedättävä miten ja milloin siirrytään seuraavaan haastavampaan harjoitteeseen ja millainen progressio tulee olemaan. Kirjassa annetaan seuraava malli harjoitteiden läpiviemiseen:

 1. Päätä ongelma tai teema, jota haluat pelaajien harjoittelevan.
 2. Luo pienpeli, joka mahdollistaa teeman harjoittelun.
 3. Selitä säännöt ja laita peli käyntiin.
 4. Anna pelaajille aikaa totutella peliin ja sääntöihin. Varmista, että kaikki ovat ymmärtäneet säännöt.
 5. Laita peliin kilpailu pystyyn. Esimerkiksi ensimmäinen kymmenen maalia tehnyt voittaa.
 6. Tarkkaile ja analysoi pelaajien suoritumista.
 7. Kysymysten avulla pyri auttamaan pelaajia oivaltamaan ratkaisut pelissä esiintyviin ongelmiin.
 8. Pelin perusteella teetä 2-3 korjaavaa harjoitetta, jotka auttavat pelaajia suoriutumaan pelissä paremmin. Esimerkiksi, jos valmentaja havaitsee, että syöttämisessä on korjattavaa, voi hän teettää korjaavana harjoitteena analyyttisen syöttöharjoitteen tai sopivan pienpelin vähemmällä pelaajamäärällä.
 9. Jatka alkuperäistä pienpeliä ja tarkkaile jälleen miten pelaajat suoriutuvat.
 10. Taas pyri kysymysten avulla pelaajia oivaltamaan ja kehittämään ymmärrystä pelistä, tai
 11. Kriitttisesti arvioi miten pelaaminen kehittyy ja tee loppuyhteenveto.
Näyttökuva 2017-05-12 kello 13.43.54.png

Kuva 2. Harjoitteen eri vaiheet.

Kuten voimme eri kohdista arvioida, on Weinin metodi erittäin haastava ja vaativa valmentajalle. Valmentajan on ymmärrettävä peliä ja nähtävä mitä harjoitteen sisällä tapahtuu. Ei siis riitä, että valmentaja laittaa vain harjoitteen käyntiin. Valmentajan on havaittava mitkä seikat johtavan pelaajien suoritustason laskuun. Tämän lisäksi valmentajalla on oltava takataskussa korjaavia harjoitteita, joita hän voi ottaa käyttöön tarvittaessa.

Käytännön esimerkki

Valmentaja suunnittelee harjoitteen 10 -vuotiaille pelaajille. Hän valitsee teemaksi pallonhallinnan ja suunnittelee pienpelin pelaajien iän ja kehitysvaiheen mukaan. Hän päätyy tällä kertaa 3v2 -pienpeliin alueella, jossa puolustavalla joukkueella on yksi vaihtopelaaja alueen ulkopuolella. Jos puolustava joukkue saa riiston, pyrkii se pelaamaan alueen ulkopuolelle olevalle pelaajalle (esimerkkiharjoite on otettu kirjasta).

Näyttökuva 2017-05-12 kello 14.33.49

Kuva 3.  3v2 neliössä.

Valmentaja selittää pelin säännöt ja laittaa pelin käyntiin. Hän antaa pelaajien hetken pelata ja katsoo, ovatko pelaajat ymmärtäneet säännöt. Kun jokainen pelaaja on ymmärtänyt nämä, hän laittaa käyntiin kilpailun: Pisimpään yhden pallonhallinnan aikana palloa pitänyt voittaa. Molemmilla joukkueilla on 10 pallonhallintaa. Pallonhallinta päättyy, jos pallo menee pallonhallintajoukueesta yli, pallonhallintajoukkue rikkoo sääntöjä, tai puolustajat onnistuvat syöttämään pallon alueen ulkopuolella olevalle pelaajalle. Tämän jälkeen valmentaja analysoi pelaajien tekemistä ja yrittää saada pelaajat kysymyksillä oivaltamaan miten ratkoa pelissä esiintyvät ongelmat. Milloin kannattaa syöttää ja milloin pitää pallo itsellä? Mihin kannattaa liikkua, jotta sinulle voidaan syöttää? Miten voit suojata palloa, jos ei ole mahdollista syöttää?

Valmentajan mielestä pelaajat pystyvät pitämään pallon ihan hyvin omalla joukkueella, mutta liikkumisessa ilman palloa ja syöttämisessä on paljon parannettavaa. Varsinkin liikkumisen ajoitus ja syöttöjen voimakkuus ovat asioita, jotka vaikeuttavat pallollisen joukkueen pelaamista. Niinpä hän valitsee sellaiset korjaavat harjoitteet, jotka kehittävät juuri näitä asioita.

Näyttökuva 2017-05-12 kello 23.05.48

Kuva 4. Neliödrilli

Ensimmäinen harjoite on neliödrilli, jonka pystyy laittamaan käyntiin minimaalisella organisoinnilla (esimerkkiharjoite on otettu kirjasta). Harjoitteen tavoitteena on kehittää siis pelaajien syöttöjen voimakkuutta. Valmentaja ottaa kellolla aikaa kuinka kauan pelaajilla kestää syöttää neljä kertaa neliön ympäri. Tämän jälkeen kilpaillaan aina parasta aikaa vastaan.

 

Ensimmäisen korjaavan harjoitteen jälkeen on vuorossa toinen korjaava harjoite. On luonnollista valita saman dynamiikan sisältävä harjoite, koska halutaan kehittää liikkumista pelattavaksi, joka on 3v2 -harjoitteen yksi avainjutuista. Tässä tapauksessa siis sama harjoite, mutta pienemmällä pelaajamäärällä, eli 2v1 -neliössä, yhdellä puolustavalla vaihtopelaajalla (esimerkkiharjoite on kirjasta).  Säännöt ovat samat kuin 3v2 -harjoitteessa.

Kun toinen korjaava harjoite on tehty, niin jatketaan alkuperäisellä pienpelillä. Valmentaja arvioi ovatko erityisesti ongelmakohdat kehittyneet (tässä tapauksessa liikkuminen pelattavaksi ja syöttöjen voimakkuus) ja pyrkii jälleen kysymysten kautta auttamaan pelaajia ratkaisemaan tilanteet mahdollisimman tehokkaasti.

Näyttökuva 2017-05-12 kello 23.23.01

Kuva 5. 2v1-neliössä.

Missä on tyhjä tilaa? Milloin sinulle pitää voida syöttää? Millainen syöttö on vastustajan vaikea katkaista?

 

Lopuksi valmentaja arvioi miten pelaajat ovat suoriutuneet ja antaa loppuyhteenvedossa palautteen pelaajille.

 

 

Yhteenveto

 • Pelit pienemmällä pelaajamäärällä kuin itse ottelussa.
 • Aloitetaan 2v1 -pelistä ja siirrytään vaikeampiin peleihin suuremmalla pelaajamäärällä taitojen kehittyessä.
 • Korjaavat harjoitteet kehittämään pelaajien taitoja havaituissa ongelmakohdissa.
 • Valmentajan oltava mestari luomaan ja varioimaan pienpelejä.
 • Annetaan pelin opettaa, valmentaja auttaa kysymyksin pelaajia oivaltamaan.

 

Ensi kerralla pohdintaa Weinin metodin vahvuuksista ja heikkouksista.

 

JP Savolainen (JPSavolainen)

 

Developing Youth Football Players -kirja Human Kineticsin sivuilla: Linkki

Horst Weinin haastattelu Youtubessa: Linkki

Juttu Horst Weinin vuoden 2010 Suomen vierailusta: Linkki

 

 

 

 

 

 

Kategoriat:Valmennus

1 reply »

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s