Jalkapallokulttuuri

Kokemuksia ulkomaan turnauksista

Olen siinä onnellisessa asemassa, että olen saanut lyhyestä valmentajaurastani huolimatta olla mukana useassa junioriturnauksessa ulkomailla. Turnaukset ovat hienoja kokemuksia pelaajille (toki eivät ilmaisia) ja valmentajille. Pelaajat näkevät missä Euroopan omanikäiset huiput menevät ja parhaassa tapauksessa saavat kokemuksen siitä, että pärjäävät hyvin näitä vastaan oikeissa pelitilanteissa. Valmentajille kokemus tuo arvokasta perspektiiviä ja voi olla todella silmiä avaavaa. Olen laittanut alle huomioitani 10-11 -vuotiaiden turnauksissta Saksassa, Itävallassa, Ranskassa ja Latviassa, joissa olen itse ollut valmentajana mukana. Saksassa ja Itävallassa pelit ovat olleet 7v7, kun taas Latviassa ja Ranskassa 8v8.

Turnaus. Niissä turnauksissa, joissa itse olen ollut mukana, niin aluksi on pelattu alkusarja, jonka perusteella joukkueet sijoitetaan kolmeen eri sarjaan. Esimerkiksi Raddatz Immobilien Cupissa oli 48 joukkuetta, jotka oli jaettu kuuden joukkueen lohkoihin. Alkulohkojen jälkeen joukkueet jaettiin kolmeen sarjaan neljän joukkueen lohkoihin sijoituksen mukaan. Eli alkulohkojen kaksi parasta jatkoivat kultasarjaan, kaksi seuraavaa hopeasarjaan ja kaksi viimeistä pronssisarjaan. Tässä vaiheessa turnaus alkaa ikään kuin uudestaan, kun joukkueiden ”taso” on saatu selville. Suomalaiselle joukkueelle, joka on hakemassa kovia pelejä, pääseminen korkeimpaan sarjaan on tärkeää, koska se tarkoittaa, että vastaan tulee käytännössä pelkästään kovia akatemiajoukkueita.

IMG_1175

Cordial Cupin finaalipelit pelattiin hienoissa maisemissa.

Pelit ovat yleensä lyhyitä ja kentät pieniä. Immobilien Cupissa Saksassa ja GIF Cupissa Ranskassa pelien kesto oli 15 minuuttia. Yhdistettynä korkeaan intensiteettiin pelit olivat täyttä tykitystä alusta loppuun. Aikaa totutella ei yksinkertaisesti ole. Pitää olla hereillä alusta asti ja jokainen tilanne on merkityksellinen. Jos päästät vastustajan 1-0 johtoon, niin pian on täysi kiire päästä rinnalle ja ohi. Kentät ovat lisäksi yleensä sen verran pieniä, että yksi hävitty kaksinkamppailu ja vastustaja voi olla jo vaarallisessa maalintekopaikassa. Ranskassa taas maalit olivat metrin leveämpiä kuin meillä normaalisti, joka tarkoitti vaarallisen maalintekoalueen kasvamista ja samanlaista efektiä kuin Saksan turnauksessa. Lyhyt peliaika mahdollistaa myös suuren pelimäärän: Immobilien Cupissa 06 Unitedilla oli kahden päivän aikana yhteensä 12 peliä. Olisikin mielenkiintoista kokeilla Suomessa tällaista ison joukkuemäärän turnausta, jossa on lyhyet peliajat ja paljon pelejä.

Kilpailullisuus. Joukkueet pelaavat voitosta ja se näkyy. Useimmiten joukkueet lähtevät pelaamaan omalla pelitavallaan ottelun alussa, mutta pelaaminen suoraviivaistuu usein varsinkin ottelun loppupuolella, mikäli ollaan tappioasemassa ja haetaan tasoitusta. Pelasimme vuonna 2015 Ölbach Cupissa Borussia Dortmundia vastaan 04 Unitedin kanssa. Ottelun alussa vastustajan kaksi ylintä pelaajaa oli ohjeistettu niin, että toinen prässää ja toinen tippuu alemmas tukemaan ja peittämään syöttösuuntia. Puolessa välissä menimme 1-0 johtoon ehkä hieman onnekkaasti. Seuraus? Vastustajan isoin pelaaja toiseksi kärjeksi ja armoton prässi ylhäältä. Vastustajan valmentaja vaihtoi olemustaan samalla rauhallisesta perinteiseksi huutokoutsiksi.

Saksassa 7v7 -pelissä ei ole paitsiota, joten vapaapotkut pelataan järjestään kohti maalia pitkänä samalla, kun 1-3 pelaajaa hyppii maalivahdin edessä yrittäen häiritä tätä. Omalta kenttäpuolelta ei saa vetää suoraan maalin, mutta vastustajan kenttäpuoliskolta saa -ei siis kannata rikkoa turhaan. Tuomarilinja on yleensä salliva, mutta reilu, ja suhtautuminen kaksinkamppailuhin tervettä. Lisäksi maalipotkut ja sivurajat saa usein antaa ”vähän sinne päin”. Tavoitteena on pelin mahdollisimman hyvä sujuvuus.

IMG_2206

Ranskan liiton pelimääräykset U6-U13.

Tempo ja yrittämisen taso. Tämä on varmasti ensimmäinen asia, jonka jokainen valmentaja huomaa saadessaan ensikosketuksen koviin kansainvälisiin peleihin. Jokainen tilanne pelataan loppuun asti ja pyritään olemaan parempi kuin vastustaja. Epäonnistumisia ei murehdita, vaan pikemminkin häviämistä vihataan. Kaksinkamppailuja ei pelätä ja kroppaa laitetaan välillä aika suruttakin likoon. Huomionarvoista on myös, että pelaajien tunnetilat pysyvät pääsääntöisesti paremmin kontrollissa pelin aikana, kuin meillä. Esimerkiksi epäonnistumiset eivät vaikuta pelaamisen tason merkittävään tippumiseen tai kovat kaksinkamppailut eivät saa aikaan vääränlaista aggressioita. Tämä näkyy myös siinä, että joukkueiden heikoin pelaaja on yleensä se, joka yrittää eniten. Jos et ole taitava, niin ainakin yrität kaikkesi.

Pelaaminen. Hienoja kikkoja ja uskomattomia syöttökombinaatioita? Mahtavaa prässitason vaihtelua ja hyökkäysrytmien varioimista? Niissä peleissä jotka olen nähnyt ei ”hienouksia” hirveästi ole nähty, vaan perusasioiden tekemistä mahdollisimman laadukkaasti. Peli on siis sellaista Kenttien pienuus ja kova intensiteetti osaltaan johtavat siihen, että pelit ovat melko usein tilanteenvaihtoa tilanteenvaihdon perään, eikä pitkiä jaksoja joissa toinen osapuoli kontrolloi palloa ole.

Koska akatemiajoukkueiden pelaajat on valittu jo tässä vaiheessa isosta massasta, ei koordinatiivisesti tai teknisesti heikkoja pelaajia akatemiajoukkueista löydy, vaan tietty minimitaso täyttyy jokaisen pelaajan kohdalla. Pelaajien homogeenisuudesta liikunnallisuuden ja teknisyyden suhteen seuraa myös se, että pelipaikkoja voi kierrättää aivan eri tavalla pelien aikana. Omissa joukkueissa pelaajat on käytännössä laitettava parhaille paikoilleen, jos haluaa pärjätä kovia akatemiajoukkueita vastaan.

Joukkueena pelatessa akatemiajoukkueet osaavat joukkuepelaamisen alkeet, mutta selvästi se ei ole ollut harjoittelussa pääpainopisteenä. Kun joukkueella on pallo, niin peli perustuu pitkälti etenenkö itse vai syötänkö –valinnan ympärille. Jos oma eteneminen ei ole mahdollista tai kannattavaa, niin silloin syötetään. Muussa tapauksessa edetään joko kuljettamalla tai ohittamalla. Selvä ylivoimatilanne käytetään tehokkaasti hyödyksi ja syötön jälkeen tuetaan terävästi seuraavaan linjaan, jotta saadaan ylivoima siirrettyä eteenpäin. Palloa suojatessa osataan käyttää kroppaa ja käsiä aivan eri tavalla kuin meillä Suomessa. Anderlechtin 04-joukkue oli täynnä pelaajia, jotka osasivat kuljettaa, harhauttaa, suojata palloa samalla valiten laadukkaasti milloin ja kenelle syöttää.

Puolustaessa joukkueet ovat yleensä aktiivisia, mutta eivät usein prässää kollektiivisesti monella pelaajalla, vaan luottavat siihen, että pelaajat pystyvät huolehtimaan omasta pelaajastaan ja puolustamaan pallollista ja pallotonta vastaan. Ei ole tavatonta, että 7v7 -pelissä Saksassa näkyy koko kentän miesvartiointia. Tällainen tilanne tuli meille vastaan Cordial Cupissa Bayer Leverkusenia vastaan, ja emme yksinkertaisesti pärjänneet vastustajalle, kun käytännössä tilanteet pelattiin mies miestä vastaan.  Jos pallollinen pelaaja ohitetaan syöttämällä, on seuraava pelaaja yleensä todella nopeasti prässäämässä ja syötöllä ohitettu pelaaja juoksemassa terävästi. Pelaajat eivät myöskään häviä tilanteita ”sata-nolla”, vaan pystyvät vastustajan yrittäessä ohittaa käyttämään kroppaa hidastamaan vastustajan etenemistä.

IMG_0255

KäPa 04 United – FSV Mainz alkamassa.

Tunnelma.  Turnaukset ovat aina tapahtumia ja ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua. Fanien laulu raikaa ja ruoka- sekä juomatarjoilu pelaa. Tosin erään faniseurueen turnauspaikalla ottamat Jägermeister -shotit kymmenen aikaan aamulla junnuturnauksessa on ehkä asia, jota en näe ihan sopivaksi suomalaiseen yhteiskuntaan (ja hyvä niin). Joukkueilla on yleensä kenttien ohessa omat Klubitalot tuomassa tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä. Sijoituspelien alkaessa väkimäärä lisääntyy pikku hiljaa ja finaalissa kentän laidat ovat täynnä ihmisiä.

Videossa Immobilien Cupin finaali vuodelta 2015 (kolmessa osassa)

Merkitys. Jalkapallo on ihmisille todella tärkeää. Tietynlainen ylpeys huokuu vanhemmista, valmentajista ja pelaajista. Vanhemmat ovat ylpeitä, että heidän lapsensa pelaavat jalkapalloa. Valmentajat ovat ylpeitä, että saavat valmentaa joukkuetta. Pelaajat ovat ylpeitä, että pelaavat jalkapalloa. Jopa se turnauksen viimeisen joukkueen ”heikoin” pelaaja on ylpeä siitä, että saa pukea seuransa paidan päälle ja antaa kaikkensa kentällä, olla jalkapalloilija. Siinä on sitä jotain.

Lopuksi vielä muutama sekalainen pointti ulkomaanturnauksista:

  1. Mieluummin lyhyempi peliaika ja enemmän pelejä, kun vähän pitkiä pelejä.
  2. Kentän koko iän mukaan. Esimerkiksi 10- ja 13-vuotiaiden tuskin kannattaa pelata 8v8 samankoisella kentällä.
  3. Panostetaan otteluissa pelin sujuvuuteen.
  4. Terve suhtautuminen kaksinkamppailuihin kaikilta osapuolilta.
  5. Perusteet, perusteet, ja perusteet. Opetellaan ja edetään vaihe kerrallaan.
  6. Pallon koko ja paino. Pienempi pallo pallonkäsittelyyn, isompi ja kevyempi potkutekniikan harjoitteluun.
  7. Jalkapallo on meille futishulluille hirveän tärkeää. Hoidetaan pienetkin asiat toiminnassamme niin hyvin kuin mahdollista. Meidän on oltava esimerkkejä ja saatava muut innostumaan tähän hienoakin hienompaan lajiin.

JP Savolainen (@JPSavolainen)

Kategoriat:Jalkapallokulttuuri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s